|
|
|
Księga gości Wpisz się
|
Nr 978
Dopisano: 21.02.2007
|
Droga Insiero, życzyłaś sobie coś swojskiego ze świniny, proszę bardzo.
Staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej i jabłka w sosie żurawinowym
Składniki:
- schab b/k – 180 g
- jabłko – 50 g
- trawa żubrowa – 6 szt
- ziemniaki młode – 120 g
- migdały płatki – 20 g
- szparagi świeże – 2 szt
- olej z orzechów laskowych – 5 g
- koperek – 5 g
- oliwa z oliwek – 10 g
- żurawina – 10 g
- śmietana – 30 g
- miód pitny – 50 ml
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Schab zamarynować w miodzie pitnym, trawie żubrowej i oleju z orzechów. Jabłko pokroić w plastry, wyciąć gniazda.
Ziemniaki obrać w kształcie jabłek, jedno kwadratowe, ugotować, następnie opanierować w żółtku i migdałach, zapiec w piekarniku.
Filety wyciąć z kieszenią, nadziać podsmażonymi jabłkami i trawą żubrową, smażyć na oliwie. Na patelnię po smażeniu wlać miód pitny, żurawinę i śmietanę. Ugotowane szparagi powiązać trawą żubrową, wyporcjować.
Serdecznie pozdrawiam
Smacznego! |
Autor: hb |
|
Nr 977
Dopisano: 21.02.2007
|
Ło matko hb! Ja już mam dość! Daj mi spokój z tymi pieczonymi papugami, małpami i żabami smażonymi, duszonymi i w ogóle. Ja chcę schabowego z kapustą! Dzięki za przepisy, ale jak się Mistrzunio wkurzy, to nas pogoni stąd razem z tymi zwierzętami wszystkimi! Księga Barda, to nie ubojnia, ani też kuchnia, ani nawet ogród zoologiczny. Nie chcę żaby jeść, ani małpy, ani papugi! Schabowego chcę ze świni, naszej polskiej świni i koniec i kropka. |
Autor: Insiera |
|
Nr 976
Dopisano: 21.02.2007
|
hb, bardzo dokładny przepis przygotowałeś,
chyba w googlach wytrwale szukałeś.
sztuka kulinarna nie polega na pisaniu,
ale na konkretnym działaniu.
hb, każdy przepis sprawdzić należy,
by ten ,co go czyta naprawde uwierzył...że żabka z jabłakami jest pyszna, elegancka i zmyślna |
Autor: hbz |
|
Nr 975
Dopisano: 21.02.2007
|
Tej ŻABY przełknąć nie idzie,
przepisu czytając niuanse.
hb podłożył nam świnie!!!
Insiero, na pawia mam spore szanse.
Kaminie mam, a i owszem,
ale nie rzucę ni jednym!!!
W zamian podnoszę kwestię :
JAK UDOBRUCHAĆ BESTIĘ???
Jak spowodować, by język
pełen podtekstów, tajemny;)
stał się dla przyziemnego
hb, bardziej czytelny!!! |
Autor: samograj |
|
Nr 974
Dopisano: 21.02.2007
|
Droga Insiero, Samograjku/ko? i Wszyscy którzy chcą sie pożywić tanio a wykwintnie:
Żaba z jabłkami jest pyszna, elegancko wygląda i wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby ją przyrządzić.
żabę świeżą lub mrożoną o wadze 1,5-2 kg, 8 dość kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka), czubatą łyżkę majeranku, 3-4 łyżki żurawiny lub borówek do mięsa, 2 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, cukier, pieprz, sól, oliwę lub słoninę do posmarowania formy
Będą ci też potrzebne:
brytfanna lub inne żaroodporne naczynie do pieczenia żaby, nieduża blacha do pieczenia jabłek, deska do krojenia, nóż, grube rękawice, papierowy ręcznik, białe bawełniane nici, gruba igła (tzw. groszówka)
Najlepsze są żabki młode o wadze od 1,5 do 2 kg. Na bazarach można kupić żabę świeżą, ale bezpieczniej jest kupić w sklepie mrożonego gada. Po upieczeniu będzie równie smaczny, a może nawet bardziej kruchy. Z półtorakilogramowej żabki wychodzą dwie słusznej wielkości porcje obiadowe. Jeśli wykroisz więcej, będą małe, raczej przekąskowe. Zastanów się więc, czy nie musisz kupić dwóch żabek.
1. Przygotuj żabkę do faszerowania i pieczenia
Jeśli kupiłaś żabę mrożoną, musisz najpierw ją rozmrozić. Ważne, by proces ten przebiegał powoli. Najlepiej przełóż ją z zamrażalnika na dolną półkę lodówki i pozostaw tu na 8-12 godz., a może nawet dłużej (rozmrażana "na skróty" - w wodzie lub pozostawiona w temperaturze pokojowej - będzie twarda i mniej smaczna). Rozmrożoną (albo świeżą) żabę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pookrawaj widoczny tłuszcz, a potem opuszkami palców dobrze wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach (łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia). Skrop gada wewnątrz sokiem z cytryny, natrzyj całego solą, pieprzem, połową majeranku (obficiej od wewnątrz), zawiń w folię i wstaw na 2-3 godz. do lodówki. Niech kruszeje.
2. Pokrój jabłka i nadziej nimi żabę
Przygotuj nadzienie na 30 min przed wyjęciem żabki z lodówki. Jabłka umyj, 2-3 obierz, pozostałe odłóż. Obrane owoce przetnij na ćwiartki, powycinaj z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w poprzek na półcentymetrowej grubości plasterki. Starannie wymieszaj je z pozostałym majerankiem i napełnij tym farszem żabę. Następnie zaszyj otwór bawełnianą nitką - najlepiej na okrętkę.
3. Wstaw żabę do piekarnika i upiecz
Włącz piekarnik, ustawiając pokrętło termostatu na 170-190°C. Dno brytfanki posmaruj oliwą albo kawałkiem słoninki. Włóż tam żabę, skrop lekko wodą i wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Co jakiś czas polewaj tuszkę sosem z dna naczynia. Po 30 min skóra gada zacznie się rumienić, wówczas wysuń na chwilę naczynie i czubkiem noża ponacinaj ją w kilku miejscach. Przy okazji polej żabę wytworzonym sosem. Po 45 min przekręć ją, żeby równomiernie się upiekła i ładnie zrumieniła także z drugiej strony. Pamiętaj, by od czasu do czasu polewać ją sosem. Jeśli twoja żaba piecze się już 80 min, wyjmij ją na chwilkę z piekarnika i natnij nożem skórę między udami a korpusem z obu stron. Tam zgromadziło się bardzo dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć do brytfanki, a udka ropucha szybciej się upieką. Oceń też, czy skóra jest już dostatecznie zrumieniona. Jeśli tak, przykryj brytfannę folią i znów wstaw do piekarnika. Po 20 min sprawdź, czy ropuch już się upiekł: nakłuj szpikulcem lub cienkim nożem najgrubszą część udka. Wypływający sok powinien być klarowny. Jeśli jest różowy, ciałko trzeba jeszcze dopiec. Czas pieczenia żaby zależy od jej wagi. Ważącą 1,5-2 kg sztukę musisz piec od 90 min do 2 godz.
4. Przygotuj jabłka do pieczenia
Po wstawieniu żaby do piekarnika wydrąż gniazda nasienne z jabłek, które odłożyłaś. Powstałe zagłębienia napełnij żurawiną, borówką albo cukrem (łyżeczka na każde jabłko). Ułóż jabłka na blaszce i na 35-40 min przed zakończeniem pieczenia żaby wstaw do piekarnika. Możesz jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając środki, posłodzić, posypać majerankiem i 10-15 min dusić w rondelku na tłuszczu (1-2 łyżki) z żaby. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
5. Wyjmij tuszkę z piekarnika i pokrój ją
Gdy uznasz, że żaba jest upieczona, wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez kwadrans jej nie wyjmuj. Gdy będzie odpoczywała, soki równomiernie rozłożą się w całym mięsie. Następnie przełóż żabę na deskę i ostrym nożem lub nożycami do drobiu pokrój na porcje. Ułóż mięso na ogrzanym półmisku, a z brytfanny zlej tłuszcz. Sosem, który został na dnie, polej żabę. Obok mięsa poukładaj gorące jabłka.
6. Podaj na stół
żabę możesz podać z pieczonymi ziemniakami, kluseczkami śląskimi, frytkami lub ryżem. Pasuje do niej surówka z czerwonej kapusty. Jeśli chciałabyś mieć więcej sosu, wlej do esencjonalnego płynu pozostającego na dnie brytfanny trochę wrzącej wody lub bulionu, zagotuj, mieszając i starannie zbierając łyżką z dna i boków naczynia zagęszczony, bardzo smakowity ekstrakt. Gdyby sos wyszedł za rzadki, zagęść go łyżeczką mąki wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotuj, przypraw do smaku i podaj w sosjerce.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego. |
Autor: hb | [ podstrona 153 z 348 początek ... | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | ... koniec ] Wpisz się
|
|